Популярни публикации

четвъртък, 30 януари 2014 г.

Пилешка супа


Класика в жанра- пилешка супа :) Всеки я готви по различен начин, сега ще ви представя моя вариант на пилешка супа.

Необходими продукти:
(за тенджера с вместимост 3.5 л)
 
1/2 пиле 
1 малка глава лук
4-5 суп. л. олио
1 суп.л сол
1.5 л вода (приблизително)
2 средни по големина моркова
2 картофа
1-2 топки фиде или 1/2 к. чашка ориз
черен пипер
магданоз

За застройката:
1 жълтък
3-4 суп.л кисело мляко
1 равна ч.л брашно (слагам за плътност)   


Сварете предварително пилето, махнете кожата и нарежете на ситно. Прецедете бульона.
Задушете  в мазнината ситно нарязания лук и настърганите моркови, до момента в който мазнината стане оранжева на цвят. Добавете прецедения бульон, картофите на кубчета, солта, черния пипер и пилешкото месо. След като поври малко, добавете и фидето (или ориза). Когато картофите и фидето са готови отместете от котлона и тогава сложете застройката.
За застройката, разбъркайте в отделна купа жълтъка, киселото мляко и брашното, започнете леко да добавяте от бульона на супата към застройката при непрекъснато бъркане.
Целта е да изравните температурите, за да не се пресече супата след като ги смесите. 
Изсипвате застройката към супата и повече не връщате на котлона. Поръсвате със ситно нарязан магданоз.
Не добавям други подправки, за да се усеща аромата на пилето. По желание може да пуснете парченце масло.
Добър апетит !
 

Няма коментари: