Популярни публикации

неделя, 2 март 2014 г.

Медени бисквити



Рецептата е от старите тефтери на мама. Правила съм ги много пъти, понякога ги правя на малки топченца, колкото орех, които слепвам с мармалад или само им забождам по едно орехче в средата. От известно време използвам тази рецепта и за декорирани курабийки. Може да се полеят с шоколад  или  само да се нашарят с малко разтопен шоколад. Правила съм ги на топчета, които след изпичане издълбавам с малка лъжичка и трохите смесвам с меко масло, орехи и малко прясно мляко, пълня ги със сместа и слепвам. С две думи, рецептата е универсална, от вас зависи как ще изглеждат на външен вид вашите бисквитки. 

Необходими продукти:

2 яйца
180 г захар
2 пълни супени лъжици мед
1 чаена лъжица сода бикарбонат (погасена в лъжичка оцет)
1 пак канела
150 мл олио
Брашно за меко тесто.

Разбъркайте яйцата със захарта, докато се стопи, добавете меда (ако е захаросан го стопете предварително), погасената в оцет сода бикарбонат, олиото, канелата и постепенно на малки части прибавяйте брашното. Тестото поема около 450-500 г брашно, зависи от големината на яйцата и течността на меда. Месите меко тесто, докато спре да лепне по ръцете. Може да оформите сладките веднага или да оставите тестото покрито с найлоново фолио и да го направите по-късно. Пробвала съм и двата варианта, няма никаква разлика в крайния резултат.


Разточете тестото върху набрашнена повърхност с дебелина 0.5 см и изрежете с формичка или направете на топчета. Подредете ги на разстояние  върху хартия за печене или в намазана с олио тавичка . Печете на 180 градуса за около 8-10 минути. Не ги препичайте, защото ще станат много твърди. Трябва много леко да си променят цвета. Оставете ги за няколко минути в тавата преди да ги преместите, защото са много крехки и има вероятност да се деформират или счупят. Добре е да изстиват върху решетка. После преминавате към приятната част - декорирането ;-) Ако желаете да бъдат слепени с мармалад или крем, трябва да постоят няколко часа, за да поемат от сладкото и тогава да се консумират. Да ви е сладко!

 

 

  










Няма коментари: