Популярни публикации

неделя, 27 юли 2014 г.

Белтъчни питки



Меки като памук и много вкусни, това мога да кажа за белтъчните питки. Съжалявам, че до сега не съм ги направила. Рецептата е подходяща и за оползотворяване на останали белтъци. Питките са по рецепта на Ева Тонева.

Необходими продукти:
500-520 гр брашно + за оформяне
7 гр суха мая
1 с.л. захар
1 ч.л. сол
200 мл газирана минерална вода
50 мл зехтин + за намазване
4 яйчни белтъка (130 гр)
- See more at: http://evatoneva.com/index.php?option=com_content&view=article&id=403:protein-buns&catid=6:pitki&Itemid=8#sthash.4jyk0NWA.dpuf


Около 500 грама брашно
7 гр. суха мая
1 суп. л. захар
1 чаена л. сол
200 мл газирана вода
50 мл зехтин
4 белтъка ( 130 грама)

Пресейте брашното в купа и добавете сухата мая и захарта. Разбъркайте добре, направете кладенче и там добавете леко разбитите белтъци, газираната вода, солта и зехтина. Разбърквайте като добавяте брашното докато получите топка меко тесто, при необходимост добавете още малко брашно. Тестото не трябва да лепне по ръцете и в същото време е много меко и нежно на пипане. Оставете на топло да втаса, докато си удвои обема два пъти. Разделете на 10 топки, като всяка от тях разточите на малка правоъгълна кора с приблизителни размери 8х30 см. Намажете със зехтин или олио и навийте на руло.  Завържете всяка питка на възел като подпъхнете крайчетата отдолу за да не стърчат.


 
500-520 гр брашно + за оформяне
7 гр суха мая
1 с.л. захар
1 ч.л. сол
200 мл газирана минерална вода
50 мл зехтин + за намазване
4 яйчни белтъка (130 гр)
- See more at: http://evatoneva.com/index.php?option=com_content&view=article&id=403:protein-buns&catid=6:pitki&Itemid=8#sthash.4jyk0NWA.dpuf
 Наредете готовите питки на разстояние върху хартия за печене. Оставете около 20 минути да втасват като през това време си загреете фурната на 200 градуса. Намажете ги със зехтин или жълтък и олио. Поръсете със сусам, мак или семена по ваш избор и изпечете до златисто. Може да добавите плънка от сирене и яйце, кашкавал или колбас.
След изпичане намажете леко със зехтин и покрийте с кърпа.




Да ви е сладко!
500-520 гр брашно + за оформяне
7 гр суха мая
1 с.л. захар
1 ч.л. сол
200 мл газирана минерална вода
50 мл зехтин + за намазване
4 яйчни белтъка (130 гр)
- See more at: http://evatoneva.com/index.php?option=com_content&view=article&id=403:protein-buns&catid=6:pitki&Itemid=8#sthash.4jyk0NWA.dpuf

Няма коментари: